Tunnista erilaisia tunteita ja huomaa ne akuutissa hetkessä.

Koska tämä on pikakurssi niin sovitaan, että kaikki osaavat tämän perustaidon. (ps. tunteita on enemmän kuin kielteinen ja myönteinen ja niitä voi huomata aiemmin kuin rikki menneistä astioista tai suuttuneesta puolisosta.)

Ymmärrä mistä tunteet tulevat.

Tuloväyliä on erilaisia. Kehossamme on valmista tunneautomaatiota (esimerkiksi monet ihmiset pelkäävät putoamista, vaikka eivät ole koskaan pudonneet. Korkea paikka vain synnyttää automaattisesti pelon tunteen kehossamme). Tunteet linkittyvät myös aiempiin kokemuksiimme (esimerkiksi kerran pimeällä kujalla ryöstön kohteeksi joutuneella herää taatusti jatkossa voimakkaita tunnereaktioita jos tilanne muistuttaa vähääkään mennyttä tapahtumaa. Tähän voi riittää vaikka kenkien ääni tai varjo, koska keho muistaa). Tunteita syntyy myös ajatustuotoksistamme (esimerkiksi tulkinnoista kun “tiedämme” mitä toisen ilme tai sanat tarkoittivat tai tunteen syntyessä sisäisen pulputtajamme tuotoksesta). Kun hokaset omalla kohdalla mistä tunteesi tulevat, alat ymmärtämään selkeämmin myös niiden jälkeistä aikaa (ja jopa lopulta ohjaamaan tunnettasi).

Tiedosta, että tunteen suuruuteen vaikuttaa myös fysiologinen tila.

Jotta homma ei olisi liian yksinkertainen heitetään soppaan myös keho. Oletko huomannut, että kehon “tila” vaikuttaa tunne- ja ajatusmaailmaasi? Siis että nälkäisenä, väsyneenä ja stressaantuneena olet tunnemaailman huipulla, parhaimmillasi 🙂 Fysiologiamme on rakentunut siten, että kehon ollessa pulassa tunnemaailmamme viestit voimistuvat ja mieli fokusoituu vahvemmin negatiiviseen. Se on tarkoituksen mukaista, koska keholle oleellista on selviytyminen ja siinä tunneviestien huomaaminen ja uhkien havaitseminen ovat tärkeimmässä roolissa. Tässä kohtaa totean, että yksi tehokkaimmista tunnetaidoista onkin omasta kehosta huolenpitäminen (ainakin oma elämäni olisi hyvin erilainen jos olisin kaikki päätökset, valinnat ja toiminnat tehnyt nälkäisenä, väsyneenä ja stressaantuneena).

Oivalla tapasi hyödyntää tunnetietoa.

Heitän ääripäät, koska sitä kautta asia hahmottuu pikakurssissa parhaiten. Toinen ääripää ei kuule tai kuuntele tunnetietoa lainkaan. Tunteita “ei ole”. On vain järki, tahto ja toiminta. Toinen ääripää kuulee tunteet vahvasti ja on täysin tunteen viemä. Hänelle tunne on ainoa totuus, eikä viestiä kyseenalaisteta millään tavalla.  Keskitien kulkija on taitavin: hän kuulee ja huomaa tunteet ja hahmottaa niiden toimintaan ohjaavan “vivahteen”, mutta osaa itse pysyä ohjaksissa. Hän ohjaa elämäänsä ja käyttäytymistään sopivasti tunneviestien perusteella, välillä toimien tunteen mukaan, välillä jättäen sen omaan arvoonsa. Hän lepää, rauhoittuu tai syö (tai herkistyy muuten tunteen äärelle) ennen sen todeksi tulkitsemista ja toimintaa. Ainakin isojen tunteiden kanssa ja ainakin suurimman osaa aikaa.

 

Tunneviisasta kevättä ja kesää kaikille!

Sanna <3