Jos kysyn sinulta arvoistasi, niin osaisitko vastata minulle? Mitkä ovat arvojasi eli tärkeitä asioita elämässäsi? Tähän kysymykseen vastaaminen voi olla haastavaa. Usein vastauksena on perhe, terveys tai vaikka työ. Näin minäkin vastasin ennen ja en kokenut mitään mullistavaa. Itseasiassa koin pitkään arvo sanan ärsyttävänä. Se kuullosti jotenkin kaukaiselta, filosofiselta ja liian syvälliseltä ja vastaukset puolestaan liian itsestäänselviltä. Vasta kun oivalsin, että vastaukseni olivat arvojeni kohteita, eivät aitoja arvojani, aloin päästä kärryille. Ei vastaus “perhe” tai “terveys” avaa vielä arvojani yhtään, saati ohjaa minua elämään arvojeni mukaisesti. Vasta kun ymmärsin vastata miten näiden kohteiden kanssa haluan toimia, elää, aloin päästä lähemmäksi merkityksellisen elämän konkretiaa.

Onneksi aikoinaan rohkaistuin tätä asiaa pohtimaan, tunteistani huolimatta. Jos Sinä tunnet samalla tavalla nyt, niin suosittelen olemaan avoin ja utelias. Takaan ettet tule katumaan! Ja jos mietit: miksi vaivautua? Eikö tätä elämää nyt vain voi elää eteenpäin, sen syvällisempiä asioita pohtimatta? Kyllä voi. Varsinkin, jos koet itsesi pääosin onnelliseksi ja tyytyväiseksi. Todennäköisesti tiedostamatta asiaa sen enempää, elät jo arvojesi mukaisesti. Jos puolestaan koet tyytymättömyyttä, olet ollut jo pidemmän aikaa onneton, ärsyynnyt ympärillä olevista asioista, tai tunnet muuten vain “irrallisuutta”, suosittelen ehdottomasti pohtimaan tätä peruskysymystä.

 

Onnellisuus tulee meille kahta eri väylää pitkin: mielihyvän kokemuksina ja siitä tulevana tyytyväisyytenä tai merkityksellisen elämän elämisenä.

 

Ensimmäinen on kyllä tarpeellista, ja samaan aikaan lyhytkestoista. Voit varmaan ymmärtää kuinka paljon mielihyvän lähteitä elämässämme pitää olla, että voit sitä kautta kokea pitkäaikaista onnellisuutta. Jälkimmäinen on pitkäkestoisemman onnellisuuden lähde ja se vielä tuplaantuu, kun tiedostat eläväsi arvojesi mukaista, sinulle merkityksellistä, elämää.

 

Kuten aiemmin kirjoitin, kun aloin pääsemään käsiksi siihen miten haluan elämääni elää ja kuinka toimia arvojen kohteiden kohdalla, aloin ymmärtämään oikeasti arvojani ja pääsemään käsiksi konkretiaan. Mutta se, että tietää oikean kysymyksen, ei vielä tarkoita että siihenkään olisi helppo vastata 🙂 Voit alkaa miten kysymystä pohtimaan, mutta on eräs toinenkin väylä, jota kautta voit päästä pohdinnassasi etenemään: tunteet.

Tunteet viestivät todella tehokkaasti arvoistamme (ja myös ohjaavat meitä jatkossa kun tiedämme miten kysymykseen vastauksen). Ja tässä yhteydessä en nyt puhu kevyistä tunteista. En siitä tunteesta kun sinua ärsyttää, kun joku törttöilee liikenteessä tai kun sinua hermostuttaa, kun asia ei mene haluamallasi tavalla. Puhun siitä syvältä kouraisevammasta tunteesta. Sellaisesta mitä voi olla vaikea kuvailla, mutta mikä nostattaa “niskakarvat” pystyyn tai kouraisee mahan pohjasta. Sellaisen tunteen kohdalla ei jää miettimään olikohan tunne väärässä.

Minulla tämänlainen tunne tulee, kun näen välinpitämättömyyttä tai itse toimin välinpitämättömästi ja se kohdistuu terveyteen tai toisiin ihmisiin. Arvon kohde on siis terveys, mutta tunne ohjasi vastaamaan miten kysymykseen: arvostamalla terveyttä, ajattelemalla sitä annettuna lahjana, välittämällä siitä, tekemällä tekoja jotka luovat itselle hyvinvointia, haastavissa tilanteissakin edes pienin teoin. Ihmisten kohdalla miten vastaukseni on: auttaen, kunnioittaen, rinnalla eläen, ymmärtäen, kasvuun ohjaten. Näitä vastauksia kun lukee, ei ole ihme että koen työni kutsumuksena. Eipä nämä kaksi arvoa voisi enempää valmentajan työssä konkretisoitua <3

* * *

Oletko Sinä tuntenut näitä syviä tunteita? Mitä ne voisivat kertoa arvoistasi ja siitä miten Sinä haluat elämääsi elää?

* * *

Tätä asiaa pohditaan (ja erilaisin tehtävin työstetään) yhdellä valmennuskerralla myös elokuussa alkavassa Muutos mielessä -valmennuksessa. Se että arvot ja niiden mukaan eläminen on onnellisuuden pitkäkestoinen lähde, on tietenkin perusteltu syy miksi se löytyy myös tämän valmennuksen sisällöstä. Toinen syy on myös yhtä perusteltu: kun löydämme kytkennän arvojemme ja jonkin muutokseen liittyvän toiminnan välillä, kasvaa motivaatio toimintaa kohtaan merkittävästi ja siitä syystä lisää myös muutoksessa onnistumisen mahdollisuutta.

Vaikka blogikirjoituksen päätarkoitus on johdattaa sinua pohtimaan arvojasi, en voi olla hehkuttamatta tätä uutta valmennusta. Toivon sydämeni pohjasta, että mahdollisimman moni teistä lukijoistakin löytää tiensä tänne. Uudet, erilaiset valmennukset voivat joskus tuntua pelottavilta, tai kuten minä arvojen kohdalla tunsin: kaukaisilta, liian syvällisiltä ja filosofisilta niin usein näiden kohdalla oma ajattelu avartuu eniten ja sitä kautta jokin oikeasti muuttuu. Toivon, että löydät tiesi tähän valmennukseen <3 ja lupaan Sinulle, että valmennuksen jälkeen jokin muuttuu pysyvästi, hyvällä tavalla <3