Ystäväni postasi eilen facebookissa kuvakollaasin asioista, joita hän haluaa tulevaisuudessa elämäänsä. Kuvakollaasissa oli kuvia uusista harrastuksista, ajankäytön fokuksista, hankinnoista, ammattiin liittyvistä unelmista jne. Hänellä oli konkreettinen sanallinen määre (mitä) tekstissä, visuaalinen kuva havainnollistamassa unelmaa ja herättämässä tunnetta ja lisäksi itsellään luottamus siihen, että elämä kulkee näitä asioita kohti, kun ne kerran on määritellyt ja elää elämäänsä eteenpäin. Juuri näin – nerokasta! <3 <3 <3  Minäpä kerron miksi.

 

Genetiikkamme hoitaa negatiivisuuden, meidän itsemme ei enää tarvitse

Olemme ihmisiä, ja evoluution myötä meidät on käytännössä suunniteltu selviämään hengissä. Ei niinkään unelmoimaan, vaan selviämään hengissä. Tähän liittyen “kärsimme” myös aivoihimme kehittyneestä piirteestä: negatiivisesta vinoumasta. Tämän myötä huomaamme helpommin asiat, jotka elämässämme on huonosti tai joista haluamme eroon. Havaitsemme myös negatiiviset tunteet (esim. pelko) voimakkaampina, ja usein ne jyräävätkin neutraalit tai positiiviset tunteet alleen, vaikka niitä määrällisesti olisikin vähemmän. Jos olemme stressaantuneita, väsyneitä tai vajavaisilla voimavaroilla liikkellä, korostuu tämä vinouma vielä entisestään.

Postaus oli nerokas, koska se taistelee tätä vinoumaa vastaan. Voit siis huoletta suunnata ajatuksesi sinne, mitä elämääsi haluat, koska fysiologiamme huolehtii kyllä tarpeeksi hyvin siitä toisesta vaakakupista.

 

Kulkiessasi eteenpäin fokuksesi on kaikki kaikessa!

Entäs kulkeminen kohti jotain tai pois jostain? Onko sillä väliä? Tavallaanhan molemmat toteutuvat valitsee sitten kumman tahansa.
Vastaan Sinulle: kyllä on väliä! Kulkeminen jotain myönteistä kohti on täysin eri asia kuin kulkeminen pois jostain negatiivisesta. Annan omakohtaisen esimerkin.

Inhoan itsessäni sitä piirrettä, kun hermostuksissani huudan lapsilleni. Ruuhkavuosissa ja vilkkaiden lasten kanssa haastavia tilanteita tulee paljon ja päädyin usein karjumaan lapsille kitapalje heiluen. Todella aikuismaista. Tilanteen jälkeen ärsytti oma kykenemättömyys pysyä rauhallisena, soimasin itseäni siitä ja päätin vankasti olla hermostumatta seuraavassa tilanteessa. Kunnes taas…

Tein pitkään tätä “eroon ikävästä” -kulkemista, mutta päädyin aina vain muistuttamaan itseäni siitä, kuinka usein lankesin siihen, josta halusin niin kovasti eroon. Osoitin itselleni käytännössä vain tilanteita, joissa koin hermostumista (tuntui että niitä oli ihan hirveästi). Todistin kykenemättömyyttäni hallita vahvoja tunteita (en lähes koskaan pystynyt hillitsemään niitä). Ja korostin pystymättömyyttäni päätöksen tekoon (aina vain tekemässä uudelleen samaa päätöstä). Kierre oli valmis.

Kun vaihdoin näkökulmani kohti jotain -kulkemiseen, kaikki alkoi muuttua. Siis kun siirsin huomioni rauhallisuuden tavoitteeseen, aloin huomaamaan jotain muuta, vastakkaista entiseen.  Aloin huomaamaan ne lukemattomat hetket, kun kaikki oli hyvin (niitä oli tsiljoonasti enemmän kuin niitä ikäviä tilanteita). Tajusin, että suurimman osan aikaa olen oikeasti rauhallinen (siis ei-hermostunut) ja osaan toimia kuten haluankin vanhempana toimia. Huomasin, että olen paljon enemmän hyvä vanhempi kuin se huono, josta niin kovin halusin eroon. Hyvä johti hyvään: tilanteet vähenivät ja pystyin useammin haastavissakin hetkissä toimimaan kuten halusin.

On siis eroa kulkeeko jotain kohti, vai pois jostain. Kun fokus on siinä, mistä haluaa eroon tai miten ei halua tuntea, ajatella tai toimia on tuomittu huomaamaan juuri niitä asioita. Ikään kuin nämä asiat ovat suurennuslasin alla, ja muut eivät. Havainnointikykymme kautta kyseiset asiat saavat suuremman merkityksen ja vaikuttavat tekoihimme, kokemukseemme ja sitä kautta aivan kaikkeen.

 

Kun suuntaamme fokuksemme, suurennuslasimme, tavoitteeseen, muuttuu tilanne täysin. Huomaat hyvän ja hyvä luo hyvää. Voi olla, että joudut muistuttamaan itseäsi tästä uudesta fokuksesta useinkin, koska vanha ajattelutapa vaatii toistoja muuttuakseen, mutta taatusti tämä sinnikkyys kannattaa. Pidä siis fokus oikeassa ja elä rohkeasti elämääsi kohti unelmia!

Hyvää alkanutta vuotta 2019 juuri Sinulle <3
-Sanna-