Koripallo on joukkueella pelattava pallopeli. Kyllä, ja samalla niin paljon enemmän! Se opettaa lajin ohella harrastajalleen tärkeitä ja merkityksellistä elämäntaitoja.

 

Fyysinen kunto ja terveelliset elämäntavat

Koripallo on fysiikkaa monipuolisesti haastava laji. Se kehittää kestävyyttä, maitohapon sietokykyä, nopeutta, räjähtävyyttä ja voimaa. Fyysisen kunnon lisäksi harjoittelu ohjaa nuoria myös muihin terveellisiin elämäntapoihin: nukkumaan riittävästi, syömään hyvin ja selkeään päivärytmiin. Koripallo antaa harrastajalleen elämän mittaisen hyvinvointiruiskeen: on taatusti helpompi noudattaa lapsena opittuja asioita myös aikuisena kuin opetella ne kantapään kautta vasta myöhemmällä iällä.

 

Teot –> tulokset

Urheilu ohjaa tärkeän asenteen äärelle: jos haluaa oppia uutta, kehittyä tai saavuttaa jotain, tarvitaan tekoja. On hyvä oivaltaa tekemisen kulttuuri (ja siihen vaadittava sopiva itsekuri) jo lapsuudessa, koska harvoin elämä antaa mitään ilmaiseksi. Parhaimmillaan tämä ajattelutapa lennättää nuoren ”mikään ei ole mahdotonta” -ajattelutapaan, koska teothan ovat lähes poikkeuksetta hänen omissa käsissään.

 

Sosiaalinen taitavuus

Joukkue voi koostua täysin erilaisista ihmisistä ja silti heillä on myös yhdistävä tekijä: laji ja joukkue. Joukkueessa opitaan hyväksymään ja kunnioittamaan erilaisuutta ja siinä samalla onnistuneiden ja epäonnistuneiden vuorovaikutustilanteiden kautta sosiaalista taitavuutta.

 

Epäonnistumisten sietäminen

Vaativassa ja haastavassa koripallossa ei ole harjoitus- tai pelikertaa, ettei kokisi epäonnistumista. Kun lapselle saadaan turvallinen ympäristö, jossa hän saa epäonnistua, oppii hän hiljalleen myös sietämään sitä ja kasvattamaan kykyä selviytyä epäonnistumisista. Koripallokenttä tarjoaa siis loistavan kasvatuspohjan psyykkisen palautumiskyvyn eli resilienssin harjoittamiselle.

 

Tunteiden ja mielen hallinta

Kuuluisa, edesmennyt koripalloilija ja valmentaja John Wooden sanoi: ”Koripalloa pelataan yhtä paljon korvien kuin viivojenkin välissä”. Niin totta! Koripallo kehittää älykkyyttä (pelistrategiat, tilanteiden ennakointi ja lukeminen jne.) sekä psyykkisiä taitoja (keskittymiskykyä, malttia jne.) ja opettaa tehokkaalla tavalla mielen ja tunteiden hallintaa.

 

Näiden vuoksi minä, ja varmasti myös muut Laukaan Urheilijoiden koripallovalmentajat, valmennamme. Uhraamme aikaamme, jotta nuoret voisivat kehittyä näissä tärkeissä elämäntaidoissa. Voitot, menestys ja tulevaisuuden laurimarkkaset ovat vasta toissijainen asia.

Kirjoittaja:
Sanna Jämsén, LU:n mikro- ja minityttöjen valmentaja
(Kirjoitus julkaistu Laukaa-Konnevesi -lehden koripalloliitteeseessä 25.10.2018. Koripalloliite kasataan vuosittain Laukaan Urheilijoiden aktiivien toimesta.)