Tilanne tosielämästä: haalit itsellesi paljon palloja ja päätät heittää ne kaikki yhtä aikaa ilmaan. Ihailet palloja ilmassa, oih, niin kaunista… kunnes tajuat, että ne olisi hyvä ottaa kiinni ennen kuin leviävät pitkin pihaa. Perus paniikkikohtaus ja kysymys universumille, miten ihmeessä selviän tästä?

Veikkaan, etten ole ainoa tällä planeetalla kenellä on taipumus olla mukana aika lailla kaikessa. Ehkä tämä on se helposti innostuvan akilleen kantapää: kaikki asiat tuntuvat niin kiinnostavilta ja tärkeiltä, että on vaikea olla lähtemättä mukaan. Ties kuinka monesti olenkaan löytänyt itseni tästä samasta tilanteesta: kaikki pallot ovat yhtä aikaa ilmassa (ja tulossa alaspäin) ja pitäisi pystyä handlaamaan tilanne.

 

Mitä tuossa tilanteessa nyt sitten pitäisi tehdä? Ehkä se ensimmäinen neuvo minunlaiselle tyypille olisi, ettei kannattaisi saattaa itseään tähän tilanteeseen 😉 Joko haalisi vähemmän palloja tai heitteilisi niitä ilmaan hallitummin. Toisaalta sen verran hyvin tunnen itseni, että tiedän, ettei se ole “mahdollista”. Eikä tarvitsekaan olla, olen nimittäin oppinut ihan kätevän keinon selvitä näistä kaikki-pallot-kerralla-ilmassa -tilanteista. Vastaus on priorisointi. Pri-o-ri-soin-ti! Pistetään siis asiat tärkeysjärjestykseen. Huikea keino selviytyä, kun on päättänyt heittää kaikki pallot kerralla taivaalle (tai siis kun ei ole ymmärtänyt olla heittämättä niitä kaikkia kerralla ilmaan).

Miten tätä priorisointia sitten kannattaa tehdä? Varsinkin, kun tuntuu, että kaikki pallot ovat yhtä tärkeitä. Näillä jutuilla pääsen ainakin itse eteenpäin:

  • Hiljennän vauhtia. Huolimatta siitä, että se tuntuisikin viimeiseltä keinolta tilanteessa, missä nimenomaan pitäisi juosta suuna päänä sinne tänne. Kun hiljentää vauhtia, ehtii paremmin katsoa, mitä on fiksuinta tässä kiperässä tilanteessa tehdä: mitkä palloista on tulossa maahan ensimmäiseksi, mitkä palloista on saavuttamattomissa ja sen vuoksi yksinkertaisesti unohdettava ja mitkä palloista sinkautetaan uudestaan ilmaan odottamaan omaa kiinniottovuoroaan?
  • Pyrin palauttamaan mieleeni, mitkä asiat ovat tällä hetkellä elämässäni niitä tärkeimpiä asioita ja mitä asioita oikeasti tahdon viedä eteenpäin? Mitkä palloista ei siis missään nimessä saa pudota maahan? Ne pallot kopataan ensin turvallisesti talteen.
  • Selvitän itselleni, mitkä asiat ovat kutkuttavia, mutta toisaalta ehkä karanneet vähän liian kauas, että saisin niitä todellisuudessa edes toteutettua? Mitkä palloista on jo ulottumattomissani eli jos niitä lähtisin tavoittelemaan, olisi lopputuloksena se, että kaikki muut pallot tippuisivat sen vuoksi maahan? Nämä pallot täytyy vain auttamatta unohtaa. Heippa ja tervetuloa maahan, pallot!
  • Päättelen, mitkä asiat voivat odottaa vuoroaan pienen tovin. Mitkä asiat kestävät pikkuisen aikaa holdissa? Nämä pallot heitetään siis uudelleen ilmaan, vähän kuin odottamaan vuoroaan. Ne ovat tärkeitä, mutta joutuvat odottamaan uutta koppikierrosta.

En sano, että näillä keinoilla tilanne on täysin hallussa, mutta ainakin vähän siihen suuntaan. Ja toisen kikkoja kokeilemalla voi oivaltaa taas niitä omia 🙂

0346122

 

Parin viime viikon aikana olen tehnyt tätä vauhdin hiljentämistä ja priorisointitsekkausta. Tässä muutama oma priorisointipäätös tämän hetkisen pallot ilmassa -tilanteen pelastamiseksi:

☆ Uni. Ehdottoman tärkeä pallo, jota en voi hukata. Varma koppi siitä, muuten tippuu kaikki muutkin pallot maahan.

☆ Blogi. Valitettavasti asia, joka singotaan uudelleen ilmaan odottamaan koppivuoroaan. (Anteeksi siis viivästyneet postaukset. Kirjoittelen aina, kun ehdin!)

☆ Oma liikunta. Edellisen kanssa samaan kategoriaan. Perusteellinen omaan liikuntaan keskittyminen jää vähäksi aikaa holdiin.

☆ Yritys. Tärkeä pallo tällä hetkellä, unen jälkeen heti kakkosena (koska ilman unta, en jaksa startata bisnestäkään). Asia, jota haluan ehdottomasti viedä eteenpäin.

☆ Nimeltä mainitsematon. Tämä pallo saa tippua. Useiden uudelleen sinkauttelujen jälkeen kyseinen pallo on paennut jo niin kauas, että sen pelastaminen vaatisi kaiken muun uhrausta. En suostu.

☆ Remontti. Tätä palloa on jo palloteltu sen verran kauan, että järkevintä on ottaa kunnon koppi ja saattaa homma maaliin.

Mitä palloja sinulla on ilmassa ja tuntuuko, että niitä on liikaa? Jos tuntuu, niin kokeile edellä mainittuja. Toivotan sinulle hyvää pallonhallintaa 🙂

Prioritize2